1600

De oude Veluwse boerderij “De Zwarte Boer” is gelegen op Landgoed Leuvenum nabij Ermelo.

Door de rijke historie van “De Zwarte Boer”, is er in de loop van de afgelopen jaren veel over deze oude boerderij geschreven. De eerste vernoemingen van “De Zwarte Boer” gaan terug naar begin 1600.

1700

Gelegen op het kruispunt van de oude hessenwegen Harderwijk-Deventer en Amersfoort-Zwolle, werd “De Zwarte Boer” een belangrijke uitspanning voor postkoetsen en diligences. Hier kon een tussenstop worden gemaakt en zo de pakjes gewisseld en de paarden ververst.

Omdat vroeger een boer vaak waard was, konden de ruiters die het konden betalen, overnachten in de bedstee van de “Gelagkamer”. Hier zijn al de eerste fundamenten gelegd voor de horecafunctie van het pand.

1800

Door de aanleg van de Zuiderzeestraat in 1830 tussen Amersfoort en Zwolle, verviel al gauw de dienst van belangrijke postwagens. Hierdoor vereenzaamde het gebied rond “De Zwarte Boer” wat overigens wel zijn functie als herberg heeft behouden.

Een kentering kwam doordat in 1859 een grindweg werd aangelegd vanuit Harderwijk richting Elspeet welke uiteindelijk in 1931 werd geasfalteerd. Hierdoor werd het prachtige natuurgebied voor toeristen een stuk beter bereikbaar.

Omdat er voor de toeristen recreatiemogelijkheden werden gefaciliteerd, kreeg “De Zwarte Boer” steeds meer bekendheid en is uitgegroeid tot pleisterplaats voor onder andere wandelaars, fietsers en ruiters.

1900

De belangrijkste wijziging is vermoedelijk rond 1921 aangebracht, toen het voorhuis van een verdieping werd voorzien.

Na een schoorsteenbrand in 1951, onderging het pand een algehele renovatie.

De vorige eigenaar van hotel-restaurant ‘De Zwarte Boer’ was de heer J. Molenaar welke sinds 1 december 1958 uitbater was. Vele heden daagse bezoekers herinneren zich zijn kookkunsten welke tot 2006 werden voltrokken op zijn hout gestookte fornuis.

2000

In 2007 is het toen zeer gedateerde hotel-restaurant overgenomen door de heer Kees van Hamersveld welke tevens uitbater is van het zeven kilometer verderop gelegen Restaurants “Boshuis Drie” en “De Buurtjes”. Het hotel was inmiddels afgekeurd omdat het niet voldeed aan de laatste veiligheidseisen.

Vanwege de lokale bekendheid is aan belangstellenden destijds nog één maal de gelegenheid gegeven een blik te werpen in “De Zwarte Boer” alvorens het pand dicht zou gaan voor een algehele verbouwing en restauratie. Het hotel-restaurant is voor het goede doel op 18 augustus 2007 voor de laatste maal geopend in samenwerking met de Lions Club Harderwijk. De opbrengst van deze dag kwam ten goede aan het Willem Holtrop Hospice in Ermelo.

In juni 2008 werd Boutique Hotel-Restaurant “De Zwarte Boer” in zijn huidige vorm heropend als één van de kleinste vier-sterren hotels van Nederland. Het pand is compleet verbouwd waarbij zo veel mogelijk de eeuwenoude details in ere hersteld zijn. Voorbeelden hiervan zijn het oude tegeltableau rond de open haard met afbeeldingen van Koning Willem II en Anna Paulowna, een oude bedstee en de per abuis gevonden originele estriken boerderij vloer in de “Gelagkamer”.
1600
2000